De Australian Labradoodle

 
 

Geschiedenis van de Authentic Australian Labradoodle

Sinds het begin van de jaren 70 werd er gefokt met als doel een allergie vriendelijke geleidehond te creëren. Wally Cochran ging fokken met een Labrador en een Standard Poedel. De puppies die daaruit werden geboren werden Labradoodles genoemd. Het werk werd overgenomen door Tegan Park en Rutland Manor in Australië. Zij werden de grondleggers van de Australian Labradoodle. Voor alle duidelijkheid is de Australian Labradoodle geen kruising tussen de Poedel en de Labrador. Het was een heel selectief fokprogramma met diverse infusies van andere rassen. 

Infusies:
Poodle
Labrador Retriever
Ierse Water Spaniel
Curly Coated Retriever
Amerikaanse Cocker Spaniel
Engelse Cocker Spaniel

De grondleggers van de Australian Labradoodle hebben in Australië speciale fok -en onderzoekscentra opgezet waarbij men zich behoorlijk strenge regels heeft opgelegd voor wat betreft ethiek en gezondheid. Er werden alleen zuivere bloedlijnen gebruikt. Elke infusie werd maar 1x toegepast. Dit alles heeft uiteindelijk geleid tot de huidige Australian Labradoodle. Een van die regels was dat alle pups jong werden gesteriliseerd of gecastreerd, nog voordat ze bij hun nieuwe eigenaar terecht kwamen. Hiermee probeerde men zuivere bloedlijnen te waarborgen en illegale broodfok zoveel mogelijk tegen te gaan. De Australian Labradoodle is een hond met een schitterend uiterlijk, lief sociaal karakter en bovenal een niet verharende en allergievrije vacht. Zij hebben een golvende of krul vacht en geven geen lichaams- of vachtgeur af. Dit alles maakt de Australian Labradoodle een ideale familiehond en ook een hond voor mensen die last hebben van honden allergieën. Er is dus een groot verschil tussen een Labradoodle en een Australian Labradoodle.

ALD Femke van kennel "Dutchdoodle", moeder van Ziggy

ALD Femke van kennel "Dutchdoodle", moeder van Ziggy

ALD Billy Bob van kennel "Dutchdoodle", vader van Ziggy

ALD Billy Bob van kennel "Dutchdoodle", vader van Ziggy

Karakter

De Australian Labradoodle is vrolijk, vriendelijk en sociaal ten opzichte van ieder mens en dier. Hij is dol op aandacht, spelen en kinderen, dominantie is hen vreemd en ruzie zoeken doen ze niet graag. Een Australian Labradoodle heeft wel veel behoefte aan mensen om zich heen en is er niet dol op om alleen gelaten te worden.

Omgang met kinderen

De Australian Labradoodle is bij uitstek een echte kindervriend. De honden vinden kinderen erg leuk en meestal vinden kinderen de honden ook erg leuk, omdat ze er met hun vriendelijke uistraling en zachte krullende vacht uitzien als een knuffeldier waar de batterijen niet van op kunnen raken. Uiteraard blijft een waarschuwing op zijn plaats: het blijven honden en af en toe (zeker als ze pup zijn) hebben ze hun rust nodig en moeten kinderen leren om de hond ook op zijn tijd te laten slapen. Maar de interactie tussen de Australian Labradoodle en kinderen is meer dan geweldig. Niet voor niets zijn ze zo'n succes als maatje voor kinderen met gedragsproblemen.

 

Intuïtie

Australian Labradoodles zijn extreem lief, maar ook heel intuïtief. Het is de intuïtieve aard van de Australian Labradoodle waardoor hij zo geschikt is gebleken als hulp- of therapiehond. Niet alleen voor mensen met een visuele of andere handicap, maar ook voor mensen met emotionele problemen of gedragsstoornissen. De Australian Labradoodles lijken vaak te weten wie extra hulp of zorg nodig heeft. Een ziek, verdrietig of depressief persoon wordt feilloos uitgekozen om aandacht aan te schenken. Het ene moment zijn het vrolijke clowneske honden en het volgende moment zijn ze met je begaan en erg ‘wijs‘. Australian Labradoodles zoeken op een speciale manier oogcontact en kijken diep in je ogen. Ze willen het je naar je zin maken. 

Slim en leergierig.

Australian Labradoodles zijn heel vrolijk en speels. Tevens zijn ze zeer leergierig. Iets nieuws hoeven ze maar één keer te beleven, maar deze slimheid zorgt ervoor dat ze ongewenst gedrag ook heel snel leren. De training is van groot belang. De Australian Labradoodle heeft een “Retrievers instinct” en zijn daardoor zacht in de mond. Ze zullen altijd heel zachtjes iets uit je hand pakken. Omdat ze graag met de mond werken, pakken ze ook vaak met hun mond je arm, mouw of hand beet om je vervolgens ergens heen te brengen. Als een Australian Labradoodle te weinig aandacht krijgt kan de hond lastig worden en kan hij de aandacht gaan opeisen. Als je tijd genoeg investeert in het geven van aandacht, liefde, training en lichamelijke verzorging dan krijg je ontzettend veel terug van deze fantastische honden.

 
ALD Ziggy van kennel "Dutchdoodles", toekomstige moeder van jullie pup

ALD Ziggy van kennel "Dutchdoodles", toekomstige moeder van jullie pup

ALD Wessel van kennel "Dutchdoodle", toekomstige vader van jullie pup

ALD Wessel van kennel "Dutchdoodle", toekomstige vader van jullie pup

Kop

De kop is redelijk breed met mooi gevormde wenkbrauwen. Het voorhoofd is korter dan de schedel. De kop moet in verhouding zijn tot het lichaam.

Ogen

De ogen zijn groot, levendig, lief, expressief, vriendelijk en ovaal met enorm lange wimpers. De ogen staan ver uit elkaar.

Oren

De aanhechting van de oren begint iets boven de ogen. De oren hangen af naast de kop en moeten in proportie zijn. De oren mogen niet onder de onderkaak uitgroeien.

Mond

Het schaargebit heeft de voorkeur. Het bovengebit moet net iets over het ondergebit staan. Het tandvlees moet gezond en doorbloed zijn.

Neus

De neus is groot, breed en is meer vierkant dan rond. De grote vierkant vlezige neus is een typisch kenmerk van de Australian Labradoodle.

Achterhand

De dijen en achterpoten moeten sterk ontwikkeld zijn. Een Australian Labradoodle kan enorm hoog springen.

Voorhand

De Australian Labradoodle heeft gespierde schouders en vrij lange voorpoten in verhouding tot het lichaam. De voorbenen zijn sterk en goed gestructureerd. De voeten zijn sterk, rond/ovaal met dikke voetkussentjes. De voeten moeten recht naar voren wijzen. Ze doen ons denken aan berenvoeten.

Nek

De nek is krachtig, maar goed geproportioneerd en licht gebogen.

Staart

De staartaanzet is vrij laag en de staart dient als sabel gedragen te worden.

Gangwerk

De Australian Labradoodle beweegt zich snel, soepel, atletisch en sierlijk. Als een Australian Labradoodle rent, lijkt hij elegant te zweven, de poten bewegen prachtig naast elkaar.

 

Rasbeschrijving

De Australian Labradoodle ziet er op het eerste gezicht gezond, levenslustig en gracieus uit. Het lichaam is goed geproportioneerd: niet te dik maar ook niet te dun. De Australian Labradoodle beweegt zich elegant, Hij is snel, soepel, atletisch en sierlijk. De Australian Labradoodle is tot op heden een gezonde hond die nog niet doorgefokt is. Daarom wordt er wereldwijd een uitgebreide database bijgehouden, waar de fokhonden worden geregistreerd en waarmee een fokcoëfficiënt kan worden berekend.

Het meest opvallend aan de Australian Labradoodle is zijn meteen in het oog springende vacht, die niet verhaart, geen hondenlucht verspreidt, geen ondervacht heeft en die, als hij rent, op de cadans van zijn bewegingen meedeint. Echter valt hier wel te vermelden dat deze mooie vacht het nodige onderhoud vergt (klitten). We onderscheiden twee soorten vachten: de fleecevacht en de wolvacht. Beide soorten vachten hebben geen ondervacht, verspreiden geen geur en verharen niet. De haren van de fleecevacht moeten licht en zijdezacht aanvoelen. De haren mogen bijna stijl maar ook golvend zijn. De wolvacht is veel dikker en lijkt meer op de vacht van een schaap. Bij de niet verharende Australian Labradoodle groeit de nieuwe vacht door de oude vacht heen. Het uiterlijk van de Australian Labradoodle is heel aantrekkelijk met een bijzonder hoge aaibaarheidsfactor.

De Australian Labradoodle heeft ook een rasstandaard. Er zijn 3 groottes:

 • De mini 35 cm - 42 cm

 • De medium 43 cm - 52cm

 • De standaard 53 cm - 63 cm

Kleuren

De Australian Labradoodles bestaan uit diverse kleuren. De vacht kan enigszins verkleuren, het kunnen echte toverballen zijn! Ook kan de vacht oplichten van de zon. We kennen de volgende kleuren:

 • Abrikoos      

 • Zwart

 • Zilver

 • Kalk

 • Blauw

 • Crème

 • Cafe

 • Lavendel

 • Parchment

 • Karamel

 • Rood

 • Chocolade

De Parti en Phantom Labradoodles zijn Labradoodles met meerdere kleuren. De Parti heeft 50% witten vlekken in zijn vacht en een andere kleur. De Phantom heeft meerdere kleuren in zijn vacht.

ALD Ziggy 8 weken oud

ALD Ziggy 8 weken oud